7.1.2. Aušinimo sistemos paskirtis, techninė eksploatacija, gedimų požymiai, naudojamos eksploatacinės medžiagos ir jų keitimo periodiškumas

Aušinimo sistema

Aušinimo sisremos paskirtis:
1. Variklio detalė neperkaistų ir nesulužtų;
2. Būtų galima sumažinti temperatūrą degimo kameroje; taip galima kontroliuoti degimo proceso tėkmę;
3. Per daug neįkaistų alyva ir nepasikeistų jos tepimo savybės.

Veikimo principas



Ventiliatorius


Radiatorius


Termostatas

Kai variklis yra šaltas, termostato vožtuvas būna uždarytas, todėl siurblio varomas aušinimo skystis negali tekėti į radiatorių, o priverstas grįžti atgal į variklio bloką. Šis skysčio cirkuliacijos ratas vadinamas mažuoju. Jis užtikrina greitesnį šalto variklio įšilimą. Kai aušinimo skysčio temperatūra pasiekia 70 -85 laipsnių ir daugiau, termostato vožtuvas pradeda atsidaryti, o aušinimo skystis pradeda tekėti per radiatorių, kuriame jis aušinamas oro srautu. Atvėsęs skystis grįžta į cilindrų bloką. Šis skysčio kelias vadinamas didžiuoju ratu.


Vandens siurblys


Veikimo principas (video, www.youtube.com)



Aušinimo sistemos gedimų požymiai

Pagrindinis požymis, kad turime gedimą, vienaip ar kitaip susijusį su aušinimo sistema, yra variklio temperaturos padidejimas, kitaip tariant, perkaitimas. Tačiau praktika rodo, kad tai yra jau pasekme kito gedimo, o priežastys tam gali buti labai ivairios. Šios priežastys yra gerai žinomos, tačiau, kai kurios ju, iš pirmo žvilgsnio atrodančios nereikšmingos, taip pat gali tureti įtakos į automobilio variklio darbinės temperatūros padidėjimą.

Pameginkime išvardinti šiuos gedimus:
1. sugedęs aušinimo sistemos siurblys;
2. neatsidarantis termostatas;
3. užsikimšęs radiatorius;
4. neveikiantis radiatoriaus ventiliatorius, (sugedęs pats ventiliatorius arba jo paleidimo temperatūrinis daviklis).

Aušinimo sistemos nesandarumas, pažeista variklio galvutė arba jos tarpinė, nepilnai pašalintas oras iš aušinimo sistemos, neveikiantis aušinimo sistemos išsiplėtimo talpos (arba radiatoriaus) kamščio vožtuvas.

Naudojamos eksploatacinės medžiagos ir jų keitimo periodiškumas:


Antifrizas - 35 ºC geltonas
Aukštos kokybės ilgalaikis antfrizas yra skirtas automobilių visų tipų vidaus degimo varikliams aušinti. Šis antfrizas yra paruoštas naudoti.
Ypatinga šio naujos kartos itin kokybiško antifrizo savybė ta, kad jis pagamintas siekiant ne tik maksimaliai apsaugoti variklį nuo perkaitimo, užšalimo, bet ir nuo korozijos. Eksploatacijos metu praktiškai nesusidaro nuosėdos.
Antifrizas savo savybes išlaiko per visą eksploatavimo laikotarpį, todėl itin patogus naudoti.Rekomenduojama keisti kas: 200000 km arba kas 3 metus.
Antifrizas - 35 ºC raudonas
Aukštos kokybės ilgalaikis antfrizas yra skirtas automobilių visų tipų vidaus degimo varikliams aušinti. Šis antfrizas yra paruoštas naudoti.
Ypatinga šio naujos kartos itin kokybiško antifrizo savybė ta, kad jis pagamintas siekiant ne tik maksimaliai apsaugoti variklį nuo perkaitimo, užšalimo, bet ir nuo korozijos. Eksploatacijos metu praktiškai nesusidaro nuosėdos.
Antifrizas savo savybes išlaiko per visą eksploatavimo laikotarpį, todėl itin patogus naudoti. Rekomenduojama keisti kas: 200000 km arba kas 3 metus.
Antifrizas - 35 ºC žalias
Antifrizas -35 ºC yra paruoštas naudoti aušinimo skystis. Antifrizas gaminamas iš etilenglikolio ir mažai silikatų turinčių antikorozinių priedų. Puikiai aušina ir apsaugo nuo korozijos bei užšalimo metalines aušinimo sistemų dalis iš aliuminio, bronzos, žalvario, vario ir t.t.
Sudėtis: etilenglikolis, vanduo, priedai prieš koroziją ir putojimą. Sudėtyje nėra: nitritų, aminų, silikatų.
Rekomenduojama keisti kas: 100000 km.
Tosolas - 35 ºC
Tosolas -35 ºC yra paruoštas naudoti aušinimo skystis. Tosolas gaminamas iš etilenglikolio ir mažai silikatų turinčių antikorozinių priedų. Puikiai aušina ir apsaugo nuo užšalimo. Metalus veikia minimaliai.
Sudėtis: etilenglikolis.
Rekomenduojama keisti kas: 100000 km arba kas 2 metus.

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments