10. 2. Padangos

Kokiomis padangomis galima važiuoti vasarą, o kokiomis – tik žiemą? Kada ir kaip jas reikia pasikeisti? Kaip patikrinti, ar padangos dar tinkamos naudoti? Ką reiškia žymėjimai ant padangos? Kada ir kaip reikia tikrinti padangų slėgį bei kuo rizikuojate važinėdami su netinkamomis padangomis? Apie visa tai – šioje pamokoje:

Kada reikia pasikeisti padangas?

Mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Kaip patikrinti, ar padangos yra tinkamos važiuoti?

  • Patikrinti padangų slėgį. Tai galima padaryti manometru, kuris gali būti įmontuotas pompoje (arba specialiame aparate degalinėje). Taip pat galima vizualiai įvertinti, ar padangoje slėgis ne per mažas. Reikiamas padangų slėgis paprastai nurodomas motociklo vartotojo vadove.
  • Patikrinti padangų protektorių. Motociklų, lengvųjų keturračių, keturračių ir mopedų padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis kaip 0,8 mm. Gylį galima patikrinti specialiu matuokliu, slankmačiu arba tiesiog liniuote. Taip pat – nuvykus į padangų servisą.
  • Patikrinti padangų būklę vizualiai. Ar padanga nesuskeldėjusi, ar nėra gumbų, įstrigusių elementų (varžtų, vinių ar pan.).
  • Patikrinti, ar padanga ne per sena. Dar vizualiai gerai atrodanti padanga gali būti nebetinkama naudoti, jei ji per sena. Su amžiumi padangos guma sukietėja ir ta tampa pavojinga stabdyti, daryti posūkius. Padangos amžių galite perskaityti ant pačios padangos. Tikrai nereikėtų naudoti senesnių, nei 10 metų amžiaus padangų.

Kaip patikrinti, kada pagaminta motociklo padanga?

Tai parodo 4 skaitmenų skaičius ant padangos šono. Pavyzdžiui, skaičius 3415 atskleidžia, kad padanga pagaminta 2015 metų 34 savaitę.

Kuo rizikuojate važiuodami netinkamomis padangomis?

  • Transporto priemonių, kurių padangos neatitinka nustatytų techninių ar padangų naudojimo reikalavimų, vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 30 iki 40 eurų (pagal administracinių teisės pažeidimų (ATP) 415 str. 2 d.).
  • Patekę su tokiomis padangos į eismo įvykį, rizikuojate negauti draudimo išmokos. Beje, tai galioja tiek užsakius privalomąjį vairuotojų civilinės draudimą, tiek KASKO draudimą.
  • Rizikuojate savo ir aplinkinių turtu, sveikata ir gyvybe. Juk važiuodami žiemą netinkamomis padangomis slidžiame ar apsnigtame kelyje, stipriai rizikuojate prarasti automobilio valdymą, atsitrenkti į kitą automobilį ar visai nuslysti nuo kelio.

Kada reikia tikrinti slėgį padangose?

Prieš važiavimą, kai padangos šaltos. Tiksliausiai oro slėgį padangose galima pamatuoti dar nepradėjus važiuoti, kol padangos dar šaltos. Kai su motociklu pasivažinėjama, tai slėgis dėl padangų įšilimo truputį pakyla ir matavimo rodmenys nebebus tokie tikslūs.

XXX. Transporto priemonių reikalavimai (223-235 p.)


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau