10. 2. Saugus motociklo vairavimas

Vairuojant motociklą, ypač svarbu laikytis saugumo. Juk net nedidelė klaida gali sąlygoti avariją. Žinodami ir laikydamiesi saugaus vairavimo principų, apsaugote save, savo artimuosius, bei kitus eismo dalyvius. Eismo saugumui dabar skiriamas ypatingas dėmesys, todėl klausimų apie tai galite gauti spręsdami testą vairavimo teorijos egzamine „Regitroje“. Šiuos klausimus kartu su išsamiais paaiškinimais rasite šioje pamokoje:

Kada leidžiama motociklu (taip pat ir keleiviui) važiuoti be šalmo?

Tik tada, jei mopedas, motociklas, triratis, bet kurios rūšies keturratis turi kėbulą (kabiną) ar įmontuotus stogo saugos lankus, kurių paskirtis apsaugoti vairuotoją, keleivį nuo smūgių, ir yra įrengti saugos diržai.

XXVI. Saugos diržų ir kitų saugos priemonių naudojimas (196-206 p.)

Kodėl galinio vaizdo veidrodėliai yra reikalingi iš abiejų motociklo pusių?

Nes tai pagerina vairuotojui matomumą kelyje

Ar turi įtakos eismo saugumui neteisingai sureguliuota motociklo varančioji grandinė?

Taip. Jei motociklo grandinė nepakankamai įtempta, ji gali nukristi ir užkirsti ratą, o jei per daug įtempta - greičiau susidėvės ir gali nutrūkti ir taip pat užkirsti ratą, kurio pasekoje motociklas gali apvirsti.

Kai padaryti, kad motociklo vairuotojas būtų geriau matomas kelyje?

Apsirengti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Tačiau tokios liemenės motociklininkams nėra būtinos.

Vilkėdami šviesą atspindinčią liemenę, motociklų vairuotojai bus geriau pastebimi tamsiu paros metu ar esant rūkui.

Ką daryti, jei pečiai trukdo naudotis (uždengia) motociklo galinio vaizdo veidrodėliais?

Paaukštinti galinio vaizdo veidrodėlius laikančias atramas.

Ką reikia padaryti prieš išvažiuojant į kelią nežinomo modelio motociklu?

  • Gerai susipažinti su šio modelio motociklo stabdžių ir valdymo įtaisų veikimu.
  • Pabandyti važiuoti uždaroje aikštelėje ir po to važiuoti į kelią.

Kokio atstumo rekomenduojama laikytis vairuotojui, kad neatsitrenktų į priekyje važiuojančią transporto priemonę, jeigu ji būtų stabdoma?

  • Ne mažesnis kaip per dvi sekundes nuvažiuojamas atstumas.
  • Ne mažesnis kaip pusė spidometro rodmens, paversto metrais.

Ką daryti, jei stabdant, pradėjo slysti abu motociklo ratai?

Per didelis stabdymas sukelia slydimą. Kad ratai galėtų suktis nedelsiant atleiskite stabdžius, ir tuomet vėl juos įjunkite taip stipriai, kaip leidžia kelio paviršiaus būklė ir kitos sąlygos.

Kaip efektyviausia stabdyti motociklą, esant sausai kelio dangai?

Motociklas yra stabilesnis vertikalioje padėtyje bei judant tiesia linija. Tai yra geriausias laikas stabdyti. Pradedama stabdyti galiniu stabdžiu. Švelniai, neblokuojant. Tokiu būdu svoris nuo galo pradedamas perkelti į priekį, palengva suspaudžiamos priekinių amortizatorių spyruoklės, taip motociklas stabilizuojamas, apsisaugoma nuo galinio rato pakilimo. Šiek tiek po galinio stabdžio paspaudimo, spaudžiamas priekinis stabdys.

Ką reikia įvertinti motociklu vežant keleivį?

Jei keleivis prisispaus per stipriai prie vairuotojo, stabdant motociklas gali prarasti stabilumą. Ant transporto priemonės esantis kitas asmuo pakeičia jos dinamiką dėl papildomo svorio ir nepriklausomo judėjimo. Tokia transporto priemonė lėčiau pajuda iš vietos, jos stabdymo kelias yra ilgesnis, ji ilgiau lenkia kitus eismo dalyvius.

Kada važiuojant motociklu leidžiama naudotis telefonu?

  • Važiuojant – tik naudojant laisvų rankų įrangą
  • Sustojus ir išjungus motociklo variklį

Ar galima motociklu vežti vaikus?

Ant motociklo – tik nuo 12 metų. Arba jaunesnius – šoninėje motociklo priekaboje.

Kaip užtikrinti geresnį matomumą važiuojant naktį?

Nuvalyti apsauginį šalmo stiklą.

Kaip leidžiama vesti motociklą ar mopedą keliu?

Tik dešiniu važiuojamosios dalies pakraščiu ir tik transporto priemonių judėjimo kryptimi.

Ko reikia vengti, kai kelias šlapias?

Stabdydami arba atlikdami posūkius ant šlapio kelio turite būti ypač atsargūs bei bandyti išvengti slidžių objektų, pavyzdžiui, kanalizacijos dangčių ir uždažytų kelio paženklinimų.

Kodėl pavojinga važiuoti motociklu nepilnai pakėlus šoninę kojelę?

Jei kojelė nėra visiškai pakelta, ji gali užkliūti už kelio paviršiaus ir sukelti rimtą avariją. Visuomet prieš pradėdami važiuoti patikrinkite, ar ji visiškai pakelta. Dauguma šoninių kojelių turi apsauginius prietaisus arba automatinius jungiklius, tačiau nepasikliaukite vien tuo. Patikrinkite tai patys!

Kuo turite įsitikinti tikrindami savo važiavimo padėtį ant motociklo?

Sėdėdami apžergę stovintį motociklą jūs turite turėti galimybę padėti abi savo kojas ant žemės, kad galėtumėte atsiremti patys ir išlaikyti savo motociklą.

Kaip stabdyti motociklu, kuris neturi sujungtų stabdžių sistemos?

Važiuodami įprastai turėtumėte visuomet naudotis abiem stabdžiais. Stabdymas motociklui esant vertikalioje padėtyje bei važiuojant tiesia linija padės išlaikyti kontrolę. Jei jūsų motocikle yra sumontuota sujungtų stabdžių sistema, tuomet žiūrėkite naudotojo vadovą.

Kai kuriuose motocikluose yra sumontuotos praslydimo kontrolės sistemos (ASC). Nuo ko jos apsaugo?

Praslydimo Kontrolės Sistemos (ASC) padeda užkirsti kelią galinio rato prasisukimui, ypač įsigreitėjant ant slidaus paviršiaus.

Kokie pavojai kyla per ilgai paliekant įjungtą droselinę sklendę ?

Paliekant droselinę sklendę įjungtą ilgiau nei būtina paprastai reiškia, kad jūsų variklis dirbs pernelyg greitai. Tai gali būti kontrolės praradimo priežastis, kas yra ypač pavojinga artinantis prie sankryžų ir kelio vingių atkarpų, taip pat kai prireikia sumažinti greitį.

Iš ko galite atpažinti ant kelio išsiliejusius degalus?

Ant kelio išsilieję degalai, gali būti labai pavojingi, nes ant jų galite paslysti. Juos galite atpažinti pagal vaivorykštės spalvų piešinį ant šlapio kelio. Jei galite, turėtumėte vengti važiuoti per tokias vietas. Jei vis tiek turite per jas važiuoti, darykite tai labai atsargiai.

Ką daryti, sprogus motociklo padangai?

Sprogus padangai jūsų motociklas pasidarys labai nestabilus. Stenkitės važiuoti tiesiai ir sustoti kaip įmanoma lėčiau.

Kodėl važiuojant pavojinga žiūrėti į priekinį motociklo ratą?

Važiuodami žiūrėkite į priekį ir aplink save, tačiau nežiūrėkite žemyn į priekinį ratą, nes galite visiškai prarasti pusiausvyrą.

Pagrindinės motociklo slydimo priežastys:

  • Stiprus ir staigus stabdymas.
  • Pernelyg didelis greitėjimas.
  • Per didelis pasilenkimas atliekant posūkius.
  • Staigus krypties pakeitimas.

Pradėti slysti yra daug lengviau nei nustoti slysti. Važiavimas sąlygas atitinkančiu greičiu, pavojų numatymas ir savalaikis stabdymas padės jums išvengti slydimo ar jūsų transporto priemonės kontrolės praradimo.

Jei važiuojant per lietų staigiai nestabdoma ir negreitėjama, o posūkiuose per daug nepasilenkiama, galima išvengti slydimo, todėl tai nelaikoma viena iš pagrindinių motociklo slydimo priežasčių.

Ką daryti artinantis prie kelio su žvyro danga?

Sumažinti greitį, venkite staigsukti vairą.

Kelio paviršius turi didelės įtakos jūsų motociklo valdymui. Galvokite į priekį ir būkite ypač atsargūs, jei kelias atrodo nelygus arba yra padengtas žvyro danga. Laiku sumažinkite greitį, nes stabdydami tokiomis sąlygomis galite pradėti slysti. Dėl tos pačios priežasties venkite staiga keisti kryptį.

Kodėl pavojinga ilgai važiuoti nuspausta sankabos rankena?

Važiavimas nuspaudus sankabos rankeną yra vadinamas važiavimu iš inercijos. Dėl jo sumažėja vairavimo kontrolės galimybės ir jūs galite savaime įsibėgėti. Važiuojant nuokalnėn motociklas gali greitai įsibėgėti. Jei važiuojate iš inercijos, tuomet variklis negalės prisidėti prie stabdymo.

Kokia turėtų būti jūsų padėtis kelyje važiuojant motociklu, esant įprastomis važiavimo sąlygomis?

Jei važiuojate motociklu, labai svarbu, važiuoti taip, kad jus matytų kiti eismo dalyviai. Normaliomis oro sąlygomis turėtumėte važiuoti savo eismo juostos centre. Tai padės jums išvengti nelygių šalikelių paviršių.

Kaip turėtumėte važiuoti motociklu esant vėjuotam orui?

Stiprus vėjas daro įtaką motociklo stabilumui. Esant vėjuotoms oro sąlygoms jūs turėtumėte sumažinti greitį, vengti važiuoti keliais be užuovėjų bei saugotis tarpų tarp pastatų bei tvorų, kur galite susidurti su staigiais vėjo gūsiais.

Kodėl geriausia motociklą statyti ant tvirtos ir lygios dangos?

Jei pastatysite motociklą ant minkšto paviršiaus, kojelė gali įklimpti, o motociklas - nuvirsti. Norint užtikrinti motociklo stabilumą, jį reikia statyti ant lygaus, tvirto paviršiaus. Pasinaudokite stovėjimo aikštele ar motociklų statymo vietomis, jei tokių yra.

Ką reikia padaryti prieš važiuojant per rūką?

  • Patikrinti, ar veikia jūsų žibintai.
  • Įsitikinti, kad švarus jūsų šalmo antveidis.

Važiuodami motociklu pasirūpinkite, kad jūsų šalmo antveidis būtų kuo švaresnis, kad kuo geriau matytumėte kelią. Naudinga su savimi turėti švarią, drėgną šluostę, kad prireikus kelionėje galėtumėte nusivalyti šalmą. Turite įsitikinti, kad jūsų žibintai būtų švarūs ir gerai matomi kitų eismo dalyvių. Tai ypač svarbu blogo matomumo sąlygomis, pavyzdžiui, esant rūkui arba stipriam lietui.

Kam reikalingi apsauginiai motociklininko drabužiai?

Apsauginiai drabužiai yra skirti apsaugoti jus nuo šalčio ir drėgmės bei suteikia jums tam tikrą apsaugą nuo traumų kritimo ar kitos avarijos atveju.

Ką daryti, jei yra šalta ir kelias atrodo šlapias?

  • Važiuoti lėčiau, įjungus kuo aukštesnę pavarą.
  • Sumažinti greitį, nes kelias gali būti apledėjęs.

Kritulių vandens sušalimas ant kelio yra vadinamas plikledžiu. Jį pamatyti gali būti sunku. Plikledį galima atpažinti iš to, kad beveik nesigirdi padangų garso ir pasidaro labai lengva vairuoti. Turite sumažinti greitį ir vengti staigių posūkių, stabdymo ir greitėjimo. Važiuodami įjungę kiek įmanoma aukštesnę pavarą sumažinsite ratų praslydimo riziką.

Kuo turėtumėte įsitikinti prieš užvesdami motociklo variklį?

Prieš užvesdami variklį turite įsitikinti, ar įjungta neutrali motociklo pavara. Tai galite padaryti pastumdami motociklą ir įsitikindami, ar galinis ratas lengvai sukasi. Taip pat įsitikinkite, ar įjungus degimą užsidega neutralios pavaros įspėjamoji švieselė.

Kodėl pavojinga slidžiame kelyje staigiai sukti vairą?

Nes motociklo (mopedo) galinė dalis gali pradėti slysti. Kairėn, pasukus vairą į dešinę. Arba dešinėn, pasukus vairą į kairę.

Sukant išcentrinė jėga posūkyje arba kai pasukamas vairas apvažiuojant kliūtį, visuomet motociklą (mopedą) veikia tik iš posūkio centro pusės.

Kas gali atsitikti, jeigu, važiuodami motociklu, stipriai stabdysite tik priekiniu stabdžiu?

  • Pailgės stabdymo kelias.
  • Galite apvirsti.

Stabdyti motociklą privaloma abiem stabdžiais, tai užtikrina greitesnį jo sustabdymą. Jei staigiai stabdysime tik priekiniais stabdžiais, galima apvirsti ant šono ar apsiversti per priekį.

Kada motociklas gali būti nestabilus?

  • Kai kreivas motociklo rėmas.
  • Kai netinkamas oro slėgis padangose.
  • Netinkamai padėtas ar pritvirtintas krovinys.

Esant sulenktam motociklo rėmui, jo ratai važiuos ne viena vėže ir tokį motociklą bus sunkiau valdyti - jis bus nestabilus. Jei motociklo padangose trūks oro slėgio, motociklas bus nestabilus, jis "plaukios" į šonus. Jei vežamas krovinys bus netinkamai padėtas ar pritvirtintas, tai bus perkeltas motociklo svorio centras į šoną ar į galinę dalį ir motociklas taps nestabilus bei sunkiai suvaldomas.

Kaip pravažiuoti netikėtai pamatytą duobę?

Tiesiai laikant vairą. Važiuojant per duobę pasuktu vairu arba maksimaliai stabdant, padidėja tikimybė prarasti pusiausvyrą.

Ar važiuojant motociklu jo priekaboje esančiam keleiviui leidžiama nenaudoti saugos šalmo?

Ne. Nebent mopedas, motociklas, triratis, bet kurios rūšies keturratis turi kėbulą (kabiną) ar įmontuotus stogo saugos lankus, kurių paskirtis apsaugoti vairuotoją, keleivį nuo smūgių, ir yra įrengti saugos diržai.

Kada motociklą (motorolerį) privalu vairuoti abejomis rankomis?

Visada, išskyrus tuos atvejus, kai ranka rodomas signalas.

Kas užtikrina motociklo aktyvųjį saugumą?

  • Slėgis padangose
  • Padangų profilis
  • Stabdžių antiblokavimo sistema (ABS)
  • Antipraslydimo sistema
  • Elektroninė stabilumo sistema (EBD)
  • Patogus šalmas ir švarus jo stikliukas

Aktyvusis saugumas – tai transporto priemonės savybė, mažinanti eismo įvykio atsiradimo tikimybę (nelaimingų atsitikimų prevencija). Aktyviomis vadinamos tokios priemonės, kurios trukdo susidaryti avarinei situacijai ir įvykti avarijai.

Aktyvūs eismo saugumo elementai užtikrina saugesnį transporto priemonės valdymą kelionės metu. Transporto priemonėse aktyvius saugos elementus sudaro stabdžių antiblokavimo (ABS), elektroninės stabdžių jėgos paskirstymo, stabilumo, antipraslydimo bei kitos sistemos.

Kas užtikrina automobilio pasyvųjį saugumą?

  • Patikima motociklininko apranga ir avalynė
  • Tvarkingas šalmas
  • Atsparesnė motociklo kėbulo struktūra

Pasyvusis saugumas – tai motociklo savybė palengvinti eismo įvykio pasekmes. Šios saugumo priemonės skirtos automobilio vairuotojui, keleiviams bei pėstiesiems saugoti nuo sužalojimų avarijos metu. Pasyvus saugumas priklauso nuo motociklo konstrukcijos elementų (nelaimingų atsitikimų pasekmių sumažinimas).

Pasyvūs saugos elementai yra tie, kurie apsaugo vairuotoją ir keleivius kelionės metu (motociklininko šalmai, galvos atramos, tvirtesnė ir atsparesnė motociklo kėbulo struktūra, specialios deformavimo zonos, sugeriančios smūgį).

Kada draudžiama važiuoti motociklu?

  • Jei neveikia pagrindinis stabdys
  • Jei neveikia vairo mechanizmas

KET XXX. Transporto priemonių reikalavimai (223-235 p.) (234 punktas)

Kada draudžiama eksploatuoti transporto priemonę?

  • Jei neveikia garso signalas
  • Jei neveikia spidometras

Eisme dalyvaujanti transporto priemonė turi atitikti nustatytus techninius reikalavimus, kurie taikomi Lietuvos Respublikoje atliekant privalomąją techninę apžiūrą.

KET XXX. Transporto priemonių reikalavimai (223-235 p.)

Kaip reikia važiuoti posūkyje, kad automobilis būtų stabilesnis?

Įjungus pavarą. Važiuojant su įjungta pavara motociklas geriau valdomas, nei riedant laisva pavara, nes net ir nespaudžiant akseleratoriaus pedalo variklis stabiliomis apsukomis kontroliuoja besisukančius ratus. Mažinant greitį automobilis gali būti ne toks stabilus, o per daug didinant – sklandžiai išvažiuoti posūkyje gali būti sudėtinga, nes motociklą veiks didesnė išcentrinė jėga. Tinkamas greitis turi būti pasirinktas prieš posūkį.

Kokią įtaką turi kelio dangos ir ratų sukibimui nudilęs padangos protektorius?

Esant sudilusioms padangoms, sukibimo jėga mažėja.

Kaip reikia teisingai stabdyti automobilį slidžiame kelyje? (be stabdžių antiblokavimo sistemos ABS)

Neišjungiant sankabos ir pavaros, stabdyti nutrūkstamais stabdžio pedalo paspaudimais.

Kada motociklą veikia inercijos jėgos?

  • Važiuojant posūkyje
  • Įsibėgėjant
  • Stabdant.

Tai nusako I Niutono (inercijos) dėsnis, kuris skamba šitaip: Kiekvienas kūnas išlaiko savo būvį, ramybės arba tiesioginio ir tolyginio judėjimo, tol, kol kuri nors priežastis neišves jo iš šios padėties. Ši priežastis vadinama jėga. Stabdymo metu inercijos jėgos atsiradimo priežastis – stabdymo jėga. Didinant greitį inercijos jėga atsiranda dėl padidėjusios traukos jėgos. Keičiant važiavimo kryptį inercijos jėgos atsiradimo priežastis - pradedanti veikti išcentrinė jėga.

Kada išcentrinė jėga didesnė, jei važiuojate kelio vingiais pastoviu greičiu?

Esant mažesniam kelio vingio spinduliui. Važiuojant kelio vingiais pastoviu (tuo pačiu) greičiu išcentrinė jėga didesnė esant mažesniam kelio vingio spinduliui bei didesnei transporto priemonės masei. Išcentrinės jėgos dydį galima nustatyti pagal formulę: F = m x v(kvadratu)/r m- transporto priemonės masė (m); v- transporto priemonės greitis (m/s); r- kelio vingio spindulys (m).

Kas atsitiks, jeigu motociklo traukos jėga bus didesnė už ratų sukibimo su keliu jėgą?

Pradės buksuoti varantys ratai ir motociklas praras stabilumą. Jeigu varančiųjų ratų traukos jėga didesnė už ratų sukibimo su keliu jėgą tai ratai ims buksuoti ir motociklas tampa nestabilus.

Ar rodydamas įspėjamąjį signalą (posūkį), vairuotojas įgyja važiavimo pirmumo teisę?

Neįgyja.

KET XI. Įspėjamieji signalai (81-93 p.)

Kas pavojingiausia, važiuojant stačiu šlaitu?

Staigiai sukioti vairą, keisti važiavimo kryptį. Sukant vairą, motociklą iš posūkio centro pusės pradeda veikti išcentrinė jėga. Jeigu, važiuojant stačiu šlaitu, vairas staigiai pasukamas šlaito viršūnės pusėn, motociklas gali pradėti slysti skersine kryptimi arba apvirsti dėl išcentrinės jėgos poveikio.

Ką turite įvertinti, pervažiavę per vandens telkinį (brastą)?

Kad jūsų stabdžių efektyvumas gali būti sumažėjęs. Pervažiavus per brastą ar gilią pelkę į stabdžius pateks vandens, kuris turės jiems įtakos. Norėdami išdžiovinti stabdžius, lėtai judėdami nestipriai stabdžius įjunkite. Nekeliaukite įprastu greičiu tol, kol neįsitikinsite, kad jūsų stabdžiai vėl tinkamai veikia.

Brasta - tai vieta, kur galima kirsti upelį, ir kuri yra pakankamai sekli, kad būtų galima pervažiuoti.

Ką turite įvertinti, jei ant kelio pamatote vaivorykštės spalvų dėmę?

Kelias gali būti labai slidus dėl išsiliejusių degalų. Jei ant kelio yra išsiliejusių degalų, ypač dyzelino, paviršius bus labai slidus. Palijus tai galima atpažinti iš vaivorykštės spalvų piešinio, esančio ant kelio.

Ką turi padaryti vairuotojas, priverstinai sustojęs esant blogam matomumui arba tamsiu paros metu?

  • Nulipęs nuo motociklo privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais
  • Pastatyti motorinę transporto priemonę už kelio ribų
  • Jeigu to padaryti negalima, pastatyti avarinio sustojimo ženklą gyvenvietėse - ne arčiau kaip 25 m atstumu, o ne gyvenvietėse - ne arčiau kaip 50 m atstumu nuo transporto priemonės.

KET XVII. Sustojimas ir stovėjimas (141-153 p.) (151 skyrius)

SEAK 13 straipsnis. Bendrosios transporto priemonių vairuotojų pareigos (10 skyrius)

Kokioje transporto priemonėse turi būti ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais?

Kiekvienoje eisme dalyvaujančioje motorinėje transporto priemonėje, traktoriuje, savaeigėje mašinoje.

Tik avarinio sustojimo ženklas, gesintuvas ir pirmosios pagalbos rinkiniai nebūtini mopede ir motocikle be priekabos.

Kuriose transporto priemonėse privalu turėti avarinį sustojimo ženklą?

Visose motorinėse transporto priemonėse, išskyrus mopedus, motociklus be priekabos.

Ar leidžiama važiuoti, jeigu neveikia darbinis stabdys?

Draudžiama. Jei vairuotojas darbiniu stabdžiu negali sustabdyti transporto priemonės, ja važiuoti draudžiama.

Kada geriausia tikrinti oro slėgį padangose?

Prieš važiavimą, kai padangos dar šaltos. Tiksliausiai oro slėgį padangose galima pamatuoti dar nepradėjus motociklui važiuoti, kol padangos dar šaltos. Kai su motociklu pasivažinėjama, tai slėgis dėl padangų įšilimo truputį pakyla ir matavimo rodmenys nebebus tokie tikslūs.

Slėgis matuojamas nepradėjus važiuoti todėl, kad tokioje būsenoje jis yra tiksliausias. Važiuojant jis gali pakilti skirtingai nuo daugelio faktorių (važiavimo greičio, sąlygų), todėl matuojant slėgį po važiavimo, jis nebus toks tikslus.

Kuriais atvejais nereikia rodyti posūkio signalo?

  • Jei jis klaidins kitus eismo dalyvius
  • Kelio vingiuose
  • Įvažiuojant į žiedinę sankryžą.

Geras klaidinančio posūkio pavyzdys: Įsivaizduokite, kad keliu artėjate prie sankryžos. Joje ruošiatės sukti į dešinę, todėl iš anksto pradedate rodyti dešinįjį posūkį. Tačiau dešinėje, prieš sankryžą dar yra vienas išvažiavimas iš kiemo. Jame stovinčios transporto priemonės vairuotojas, pamatęs, kad Jūs rodote dešinįjį posūkį, pagalvoja, kad suksite į tą kiemą ir todėl pats pradeda važiuoti iš kiemo ir taip užtveria Jums kelią.

Kada motociklą veikia inercijos jėga?

  • Pradedant judėti
  • Sukant
  • Stabdant
  • Greitėjant
  • Lėtėjant

Kaip galima sumažinti inercijos jėgą posūkyje?

  • Sumažinus važiavimo greitį
  • Padidinus posūkio spindulį.

Kuo važiavimo greitis posūkyje didesnis, tuo inercijos jėga didesnė, o tai reiškia, kad motociklas greičiau nuslys į šoną. Jei važiavimo greitis mažesnis, tai ir inercijos jėga bus mažesnė. Inercijos jėga taip pat bus mažesnė jei posūkio spindulys bus didesnis.

Ar važiuodami pagrindiniu keliu ir sukdami į dešinę, turite rodyti posūkio signalą?

Taip. Nors pasukę toliau važiuosite pagrindiniu keliu, sukdami į dešinę, turite rodyti posūkio signalą. Kitaip eismo dalyviai gali pagalvoti, kad važiuojate tiesiai.

Nuo ko priklauso vandens tarpelis tarp padangos ir kelio dangos, važiuojant per lietų asfaltuotu keliu?

  • Nuo važiavimo greičio
  • Nuo padangų protektoriaus būklės
  • Nuo lietaus intensyvumo
  • Nuo padangų pločio.


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau