5. 4. Nelygiareikšmių kelių sankryžos su besikeičiančia pagrindinio kelio kryptimi

Kai sankryžoje pagrindinį kelią kerta šalutinis, judėjimas gana aiškus. Bet kaip važiuoti, kai pagrindinio kelio kryptis sankryžoje keičiasi? Apie tai – šioje pamokoje:

Kaip sužinoti, ar esu sankryžoje, kurioje keičiasi pagrindinio kelio kryptis?

Prieš tokią sankryžą yra kelio ženklas „Pagrindinio kelio kryptis“ su pagrindinio arba šalutinio kelio ženklu viršuje, pavyzdžiui toks:


Važiavimo eiliškumas

Visų pirma važiuoja tos transporto priemonės, kurios yra pagrindiniame kelyje. Jei pagrindiniame kelyje yra kelios transporto priemonės, tarpusavyje jie laikosi dešinės pusės taisyklės (praleidžia iš dešinės važiuojančias transporto priemones). Tuomet važiuoja šalutiniame kelyje esančios transporto priemonės, taip pat tarpusavyje praleisdami iš dešinės važiuojančias transporto priemones.

Ar turiu pirmenybę važiuoti?

Taip, jei esate pagrindiniame kelyje ir pagrindiniame kelyje neturite kliūties iš dešinės.

Taip, jei esate šalutiniame kelyje, o šalutiniame kelyje neturite kliūties iš dešinės, o pagrindiniame kelyje nėra transporto priemonių,

Ne, jei esate šalutiniame kelyje, o pagrindiniame kelyje yra automobilių.

Šioje situacijoje oranžinis ir melynas automobiliai yra pagrindiniame kelyje. Kadangi oranžinis pagrindiniame kelyje neturi kliūties iš dešinės, jis važiuoja pirmas, tada važiuoja mėlynas. Tada važiuoja žalias, nes jis šalutinimame kelyje irgi neturi kliūties iš dešinės, galiausiai – geltonas automobilis.

Esu pagrindiniame kelyje, jei:

  • Prieš sankryžą yra kelio ženklas „Pagrindinis kelias“.
  • Prieš sankryžą yra kelio ženklas „Pagrindinio kelio kryptis“, kurio apačioje pažymėtas pagrindinis kelias (stora linija).
  • Prieš sankryžą yra įspėjamasis kelio ženklas „Sankryža su šalutiniu keliu", „Šalutinis kelias iš dešinės" arba „Šalutinis kelias iš kairės"
  • Esu asfaltuotame kelyje, kurį kerta žvyrkelis.

Esu šalutiniame kelyje, jei:

  • Prieš sankryžą yra kelio ženklas „Duoti kelią“ arba „Stop"
  • Prieš sankryžą yra kelio ženklas „Pagrindinio kelio kryptis“, kurio apačioje pažymėtas šalutinis kelias (plona linija).
  • Esu žvyrkelyje, kurį kerta asfaltuotas kelias.

Dėmesio! Jei nežinote, pagrindiniame ar šalutiniame kelyje esate, elkitės taip, lyg būtumėte šalutiniame kelyje.

Dėmesio! Visais atvejais turite praleisti visomis kryptimis per perėjas einančius pėsčiuosius.

Žalias ir mėlynas automobiliai yra pagrindiniame kelyje. Tačiau žalias turi kliūtį iš dešinės pagrindiniame kelyje (mėlyną automobilį), todėl pirmas važiuoja mėlynas, o tik tada žalias. Paskutinis per sankryžą važiuos raudonas automobilis, nes yra šalutiniame kelyje


Kelio ženklai:

842. Pagrindinio kelio kryptis (Nurodo pagrindinio kelio kryptį sankryžoje. Naudojama su kelio ženklais „Pagrindinis kelias“)

843. Pagrindinio kelio kryptis (Nurodo pagrindinio kelio kryptį sankryžoje. Naudojama su kelio ženklais „Duoti kelią“ arba „Stop“)


KET XVIII. Važiavimas per sankryžas (154-167 p.)


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments