Tolimųjų šviesų naudojimas

Turbūt kiekvienam vairuotojui teko susidurti su situacija, kai automobilio vairuotojas važiuoja su įjungtomis tolimosiomis šviesomis ir pamiršta jas perjungti į artimąsias, kai pamato priešinga kryptimi artėjant kitą vairuotoją. Tuomet pastarasis yra akinamas ir norėdamas įspėti atvažiuojantį vairuotoją taip pat įjungia tolimąsias šviesas. Ar tokie veiksmai yra teisingi? Ne! Akinamas vairuotojas privalo įjungti avarinę šviesos signalizaciją ir neįvažiuodamas į kitą eismo juostą sulėtinti greitį, prireikus – sustoti (KET 96 p.). Priešingu atveju, abu vairuotojai bus akinami ir taip kils eismo įvykio rizika.

Akinimas per galinio vaizdo veidrodį

Daugelis vairuotojų, ypač pradedantieji, daro klaidą važiuodami iš paskos kitam automobiliui įsijungę tolimąsias (ilgąsias) šviesas. Nepamirškite, kad ilgosios šviesos gali akinti ne tik priešinga kryptimi važiuojančių automobilių vairuotojus, bet ir priekyje Jūsų, ta pačia kryptimi, važiuojančius vairuotojus, per vidinį ir (ar) išorinius veidrodėlius. Tokiu atveju tolimąsias žibintų šviesas privaloma perjungti į trumpąsias (KET 95.3 p.).

Jeigu jus akina iš paskos važiuojantis automobilis per galinio vaizdo veidrodį - įsijunkite avarinę šviesos signalizaciją, sureguliuokite veidrodėlį taip, kad šviesos spindulys sklistų kita kryptimi ir stenkitės į jį nežiūrėti, taip pat sumažinkite važiavimo greitį ir leiskite automobilio vairuotojui jus apvažiuoti. Kai automobilio už jūsų nebebus (arba kai jis perjungs ilgiąsias šviesas į trumpąsias) sureguliuokite veidrodėlį į prieš tai buvusią padėtį.

Tolimosios žibintų šviesos gali akinti

Tolimosios žibintų šviesos gali akinti ir per galinio vaizdo veidrodėlį.


Svarbu! Tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui tolimosios žibintų šviesos turi būti perjungtos į artimąsias tinkamai apšviestuose keliuose. Taip pat jas privaloma perjungti likus iki priešpriešiais atvažiuojančios transporto priemonės ne mažiau kaip 150 m (KET 95.2 p.).

Baudos

Tolimųjų šviesų neperjungimas į artimąsias šviesas tamsoje likus iki atvažiuojančios priešpriešiais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų, užtraukia vairuotojams baudą nuo 30 iki 90 eur.

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments