5. 2. Lygiareikšmių kelių sankryžos

Lygiareikšmių kelių sankryžose nėra šviesoforų, pirmumo ženklų bei kitų pirmumą nurodančių žymėjimų, todėl jose reikia vadovautis vadinamąja dešinės pusės taisyklės – praleisti tas transporto priemonės, kurios yra jums iš dešinės. Daugiau apie važiavimą lygiareikšmių kelių sankryžomis – šioje pamokoje:

Kas yra lygiareikšmių kelių sankryža?

Lygiareikšmių kelių sankryža – tai kelių kirtimosi, jungimosi arba atsišakojimo viename lygyje vieta (įskaitant atvirus plotus, kuriuos sudaro kelių susikirtimai, susijungimai arba atsišakojimai), kurioje nėra šviesoforų, pirmumo ženklų, specialaus kelio žymėjimo ar kitų ženklų, kurie nurodytų važiavimo pirmenybę tam tikra kryptimi.

Ar turiu pirmenybę važiuoti?

Lygiareikšmių kelių sankryžoje reikia vadovautis vadinamąja dešinės pusės taisykle. Tai yra, jei privažiavus prie sankryžos, iš dešinės esančiame kelyje yra transporto priemonė, važiuoti negalite.

Galiu važiuoti per sankryžą, jei:

  • Važiuoju tiesiai ir neturiu kliūties iš dešinės (kelyje, esančiame mano dešinėje, nestovi jokia transporto priemonė).
  • Važiuoju į dešinę ir neturiu kliūties iš dešinės.
  • Važiuoju į kairę ir neturiu kliūties iš dešinės bei iš priekio.

Kelio ženklas "lygiareikšmių kelių sankryža"

107. kelio ženklas „Sankryža“ (Lygiareikšmių kelių sankirta)

Negaliu važiuoti per sankryžą, jei:

  • Važiuoju tiesiai ir turiu kliūtį iš dešinės (kelyje, esančiame mano dešinėje, stovi transporto priemonė). Važiuoti tiesiai galima tik kai nėra kliūties iš dešinės.
  • Važiuoju į dešinę ir turiu kliūtį iš dešinės. Važiuoti į dešinę galima tik kai nėra kliūties iš dešinės.
  • Važiuoju į kairę ir turiu kliūtį iš dešinės. Įvažiuoti į sankryžą ir sustoti viduryje (bet ne sukti įį kairę) galima tik kai nėra kliūties iš dešinės.
  • Važiuoju į kairę, neturiu kliūties iš dešinės, bet turiu kliūtį iš priekio. Tokiu atveju reikia įvažiuoti į sankryžą ir atsistoti jos viduryje taip, kad netrukdytumėte pravažiuoti iš priekio atvažiuojantiems automobiliams. Važiuoti į kairę galite tik tuomet, kai praleisite iš priekio važiuojantį automobilį.

Dėmesio! Visais atvejais turite praleisti visomis kryptimis per važiuojamąją dalį einančius pėsčiuosius.

Ką daryti, jei lygiareikšmėje sankryžoje stovi keturi automobiliai?

Jei lygiareikšmių kelių sankryžoje, kiekviename kelyje stovi keturi automobiliai (visi jie turi kliūtį iš dešinės), kuris iš jų turi pirmenybę? Važiuoti gali tas, kurį praleidžia iš dešinės esantis vairuotojas (pavyzdžiui, duodamas ženklą) arba tas, kuris pajudėjo pirmas.

Keturi automobiliai lygiareikšmių kelių sankryžoje

Jei prie lygiareikšmių kelių sankryžos stovi keturi automobiliai, tiesiog vienas iš jų turi pradėti važiuoti. Žinoma, įsitikinęs, kad jį praleidžia iš dešinės stovintis automobilis.

Pirmas važiuoja violetinis automobilis, kuris vienintelis sankryžoje neturi kliūties iš dešinės. Tuomet važiuoja mėlynas ir galiausiai – oranžinis automobilis.

KET XVIII. Važiavimas per sankryžas (154-167 p.)


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

2 comments