11. 2. Kaip važiavimui paruošti įsigytą ar pasiskolintą automobilį?

Ruošiatės įsigyti automobilį ir pradėti juo važinėti? O gal pasiskolinti automobilį? Tuomet turite pasirūpinti šiais dalykais:

Jei perkate automobilį, turite:

  1. Patikrinti perkamą automobilį. Koks beatrodytų patikimas pardavėjas, perkant automobilį, vertą jį išsamiai patikrinti. Jausitės ramiau, jei važiuosite pirkti automobilio kartu su patyrusiu automobilininku, geriausia – mechaniku. Jei tokios galimybės nėra, perkamą automobilį kartu su pardavėju nuvežkite į servisą patikrinti, geriausia – oficialų tos markės, kurios perkate. Jei pardavėjas atsisako tikrinti automobilį servise – venkite tokio automobilio, nes pardavėjas greičiausiai slepia nuo jūsų automobilio defektus.
  2. Pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį su pardavėju. Būtinai pasirašykite pirkimo/pardavimo sutartį. Jei perkate ne iš įmonės ir nepasitikite pardavėju - pildykite sutartį „Regitroje“. Taip iš karto bus sistemoje patikrinti dokumentai, apsidrausite nuo vogtų/areštuotų automobilių pirkimo, taip pat galėsite reikalauti kompensacijos už paslėptą gedimą. Sutartyje būtinai nurodykite realią sumą, kurią mokate už automobilį. Pinigus pardavėjui geriausiai pervesti pavedimu. Nuo šiol automobilis yra jūsų.
    Pirkimo/pardavimo sutarties šabloną rasite čia.
  3. Apdrausti automobilį privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu (papildomai galima užsakyti KASKO draudimą). Automobilio draudimą galima įsigyti bet kurioje draudimo įmonėje. Tam jums reikės pateikti savo asmens dokumentą bei automobilio valstybinį numerį. Draudimą galima užsakyti ir internetu arba telefonu. Pasirašydami būtinai perskaitykite draudimo poliso sutarties sąlygas. Ypač atkreipkite dėmesį, kokio amžiaus ir kokio vairavimo stažo vairuotojai galės vairuoti apdraustą automobilį. Taip pat – kiek laiko automobilį su šiuo polisu galima vairuoti užsienyje.
  4. Registruoti automobilį „Regitroje“. Registruojant automobilį reikės pateikti savo asmens tapatybės kortelę arba pasą, ankstesnės registracijos dokumentus, atitikties įvertinimo dokumentą (jei automobilis ne iš ES), pirkimo/pardavimo, dovanojimo ar kitą sutartį. Registravę automobilį, gausite registracijos dokumentus bei valstybinius numerius, kuriuos reikės pritvirtinti priekyje ir gale (jei automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje, galite pasilikti senus numerius). Registraciją taip pat galima atlikti internetu, o registracijos liudijimą gauti paštu.
  5. Atlikti automobilio techninę apžiūrą (jei negalioja). Registravę automobilį, iškart nuvažiuokite į techninės apžiūros įmonę atlikti apžiūros. Ją atlikę, gausite techninės apžiūros lapą ir jei pageidaujate - lipdukus ant valstybinio numerio.

Svarbu! Įsigijus automobilį, turite jį perregistruoti savo vardu per 10 dienų nuo tada, kai pardavėjas jį išregistravo.

Jei nusipirkote naudotą automobilį iš užsienio, iš karto po registracijos būtina atlikti automobilio techninę apžiūrą

Jei skolinatės automobilį, turite:

  • Gauti iš savininko automobilio registracijos dokumentus.
  • Gauti iš savininko techninės apžiūros lapą (jei toks yra), draudimo polisą (jei toks yra).
  • Patikrinti, ar galiojantis draudimo polisas leidžia jums vairuoti automobilį (pagal amžių ir vairavimo stažą).
  • Patikrinti, ar automobilis yra techniškai tvarkingas, ar jame yra būtinos priemonės (liemenė, gesintuvas, vaistinėlė) ar padangos tinkamos.
  • Jei automobilis neturi galiojančios techninės apžiūros, praeiti ją.
  • Jei automobilis neturi galiojančio draudimo poliso, užsakyti jį.

Pasiskolinę automobilį, tampate jo valdytoju. Tuomet esate atsakingi už jo techninę būklę, techninę apžiūrą, registravimą ir draudimą.

Visi registruoti automobiliai privalo turėti registracijos liudijimą

Kas kiek laiko reikia atlikti techninę automobilio apžiūrą?

Naujo automobilio – pirmą kartą po 3 metų, po to – kas 2 metus.

Kokioms transporto priemonėms būtinas draudimas?

Privalomasis civilinis transporto priemonių draudimas būtinas visoms transporto priemonėms, dalyvaujančioms eisme. Eismo įvykio atveju, nukentėjusiojo automobilio remonto išlaidas apmoka eismo įvykio kaltininko draudimo įmonė.

Papildomai galima užsisakyti KASKO draudimą, kuris garantuoja ir visišką arba dalinį eismo dalyvio kaltininko automobilio remonto finansavimą. Tiesa, šis draudimas gali negalioti, jei eismo įvykis buvo padarytas apsvaigus nuo alkoholio, narkotikų ar esant kitoms draudimo polise numatytoms sąlygoms.

Turint automobilio KASKO draudimą, būtinas ir privalomasis civilinės atsakomybės draudimas.

Registruojant naują automobilį reikalingi dokumentai:

  • savo asmens tapatybės kortelė ar pasas;
  • pirkimo–pardavimo, dovanojimo sutartis ar kitoks įsigijimą patvirtinantis dokumentas;
  • pažyma apie transporto priemonės tapatumo duomenis (išduoda jos pardavėjas; jei šios pažymos neturite, duomenų nustatymui pateikite transporto priemonę);
  • atitikties liudijimas (išduotą gamintojo arba jo atstovo);
  • taip pat pasirūpinti transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Registruojant iš užsienio atvežtą automobilį reikalingi dokumentai:

  • savo asmens tapatybės kortelė ar pasas;
  • pirkimo–pardavimo, dovanojimo sutartis ar kitoks įsigijimą patvirtinantis dokumentas;
  • ankstesnį transporto priemonės registravimą patvirtinantis dokumentas (arba eksporto pažymėjimas bei TP eksploataciją patvirtinantis dokumentas);
  • atitikties įvertinimo dokumentas (jei automobilis ne iš ES);
  • taip pat pasirūpinti transporto priemonių technine apžiūra, valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Perregistruojant Lietuvoje registruotą automobilį reikalingi dokumentai:

  • savo asmens tapatybės kortelė ar pasas;
  • transporto priemonės registracijos liudijimas;
  • pirkimo–pardavimo, dovanojimo sutartis ar kitoks įsigijimą patvirtinantis dokumentas;
  • jei transporto priemonė perdaryta neįgaliesiems – pažyma iš perdariusios įmonės;
  • taip pat pasirūpinti transporto priemonių technine apžiūra (jei ji neatlikta ar nebegalioja), valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Tas pas reikalinga, kai vykdomas automobilio perrašymas (registravimas) šeimos nariui ar kitam asmeniui.

Ar galimas automobilio registravimas be savininko?

Taip, tačiau tai yra rizikinga. Tokiu atveju automobilio savininkas turi per 15 dienų nuo pirkimo nuvykęs į „Regitrą“ arba internetu deklaruoti pasikeitusio automobilio savininko arba valdytojo duomenis.

Kaip sustabdyti (atšaukti, panaikinti) leidimą dalyvauti eisme?

Tam reikia pateikti savo asmens dokumentą arba pasą bei pateikti prašymą. Tai galima atlikti atvykus į „Regitros“ padalinį arba internetu.

Automobilio registravimas internetu

Automobilį registruoti, perregistruoti bei atlikti kitus veiksmus galima internetu šioje interneto svetainėje.

Automobilio gražinimas pardavėjui

Jei sąmoningai perkate automobilį su defektais, visi jie turi būti aprašyti pirkimo/pardavimo sutartyje. Jei defektai neaprašyti, vis vien laikoma, kad parduodamas automobilis turi būti tokios kokybės, kad tiktų naudoti pagal paskirtį.

Kitu atveju, jei įrodysite kad defektai atsirado iki pirkimo, galite reikalauti juos pašalinti pardavėjo sąskaita arba nutraukti sutartį ir reikalauti gražinti pinigus.

Susijęs Civilinio Kodekso straipsnis


Daugiau informacijos apie automobilio registravimą, išregistravimą bei kitas operacijas rasite „Regitros“ svetainėje


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments