2. 13. Kelių eismo taisyklės dviratininkams

Jei dviračiu planuojate važiuoti automobilių keliais, būtina žinoti ir laikytis Kelių eismo taisyklių. Taip nebūsite nubausti už pažeidimus ir maksimaliai sumažinsite galimybę pakliūti į eismo įvykį.

Nuo kokio amžiaus leidžiama važiuoti dviračiu automobilių keliais?

Dviračiu, keliu galima važiuoti:

  • Ne jaunesniems nei 14 metų asmenims;
  • Ne jaunesniems nei 12 metų asmenims, išklausiusiems specialų kursą ir turintiems pažymėjimą;
  • Ne jaunesniems nei 8 metų asmenims, kartu važiuojant suaugusiui.

Gyvenamojoje zonoje ir daugiabučių namų kiemuose, dviračių ir pėsčiųjų takuose - dviratininkų amžius neribojamas.

Dviračio takas per automobilių kelią

Jei automobilių kelią kerta dviračių takas (pažymėtas dvejomis lygiagrečiomis linijomis iš kvadratų), galite važiuoti per kelią dviračiu, bet tik praleidę juo važiuojančias transporto priemones

Kur leidžiama važiuoti dviračiu?

  • Dviračių taku. T.y, jei prie kelio ar kelkraštyje yra dviračio takas, važiuoti važiuojamąja kelio dalimi ar kelkraščiu neleidžiama. Dviračių taku dviračio vairuotojas privalo važiuoti kuo arčiau tako dešiniojo krašto.
  • Dviračių eismo juostomis (pažymėtomis skiriamosiomis linijomis bei dviračio simboliais).
  • Kelkraščiu galima važiuoti jei jis yra tinkamas važiavimui (su asfalto arba betono danga). Važiuodamas kelkraščiu, dviračio vairuotojas neturi trukdyti ar kelti pavojaus juo einantiems pėstiesiems.
  • Važiuojamąja kelio dalimi galima važiuoti tik tuomet, jei prie kelio neįrengtas dviračio takas, o kelkraštis netinkamas važiavimui dviračiu.
  • Pėsčiųjų takais dviračiu galima važiuoti tik tuomet, kai nėra dviračių tako, dviračių juostos ar kelkraščio arba jais važiuoti negalima (duobėti ir panašiai).

Svarbu! Dviračio vairuotojui dviračio juosta arba kelkraščiu leidžiama važiuoti tik ta pačia kryptimi, kuria vyksta kitų transporto priemonių eismas gretima eismo juosta.

Kas draudžiama dviratininkams?

  • važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai;
  • važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais;
  • važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo (išskyrus tuos atvejus, kai ranka rodomas signalas);
  • vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų;
  • vežti, vilkti ar stumti krovinius, kurie trukdo vairuoti arba kelia pavojų kitiems eismo dalyviams;
  • būti velkamiems kitų transporto priemonių;
  • vilkti kitas transporto priemones, išskyrus tam skirtas priekabas;
  • važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones;
  • važiuoti pėsčiųjų perėjomis.

Kokie reikalavimai galioja elektriniams paspirtukams?

Elektrinis paspirtukas priskiriamas dviračio kategorijai (kaip ir motorinis dviratis), tad ir turi laikytis visų reikalavimų, kurie yra taikomi dviračių vairuotojams. Taigi, važiuojant paspirtuku, vaikams privalu prisisegti šalmą, pro pėsčiąjį prasilenkti jo judėjimo greičiu. Juo taip pat draudžiama važiuoti per pėsčiųjų perėją.

Ar paspirtukui reikalinga registracija, draudimas ir techninė apžiūra?

Jei gamintojo nustatytas paspirtuko greičio apribojimas nustatytas iki 25 km/val. ir galingumas neviršija 1 kw, tokie dokumentai nereikalingi. Kitu atveju reikėtų kreiptis dėl tokios transporto priemonės registravimo.

Kaip tinkamai paruošti savo dviratį?

Jei planuojate važiuoti automobilių keliais dienos metu, jūsų dviratis privalo turėti:

  • tvarkingą stabdį;
  • garso signalą;
  • gale – raudonos šviesos atšvaitą arba raudonos šviesos žibintą;
  • iš abiejų šonų – oranžinius šviesos atšvaitus, pritvirtintus prie ratų stipinų;
  • dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.

Jei planuojate važiuoti automobilių keliais tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, jūsų dviratis privalo turėti:

  • tvarkingą stabdį;
  • garso signalą;
  • dviračio priekyje - baltos spalvos žibintą;
  • dviračio gale - raudonos spalvos žibintą;
  • iš abiejų dviračio šonų - oranžinės šviesos atšvaitai;
  • dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Rekomenduojama pritaisyti ir galinio vaizdo veidrodėlį - taip geriau matysite, kas vyksta už jūsų.

Ar būtina šviesą atspindinti liemenė?

2014-ųjų metų viduryje pasikeitusios taisyklės privertė dviratininkus važiuoti dėvint šviesą atspindinčias liemenes bei įjungtais žibintais. Tačiau taisyklės nereikalauja liemenę dėvėti nuolatos.

Jei dėvėti liemenės nenorite, galite įjungti žibintus dviračio priekyje ir gale. Arba atvirkščiai: galite dėvėti liemenę, tačiau nejungti žibintų. Tai negalioja tik tamsiu paros metu – tuomet reikalinga ir liemenė ir žibintai.

Atkreipkite dėmesį, kad šie reikalavimai galioja tik važiuojant keliu. Važiuodami dviračių taku ar kiemuose, galite nedėvėti liemenės bei nejungti žibintų.

Ar būtinas šalmas?

Važiuoti užsidėjus ir užsisegus šalmą būtina dviračių vairuotojams (keleiviams) iki 18 metų. Vyresniems asmenims šalmas rekomenduojamas, bet nebūtinas. Šie reikalavimai galioja tik važiuojant automobilių keliu.

Kaip važiuoti dviračiu?

  • viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto, išskyrus tuos atvejus, kai reikia sukti į kairę arba apsisukti;
  • dviračio juosta leidžiama važiuoti tik ta pačia kryptimi, kuria vyksta kitų transporto priemonių eismas gretima eismo juosta;
  • pro pėsčiuosius važiuoti tik greičiu, panašiu į pėsčiųjų judėjimo greitį (3-7 km/val.);
  • dviratininkai, kaip ir automobilių vairuotojai, kirstami perėjas, sankryžas, privalo praleisti pėsčiuosius;
  • dviratininkai, kaip ir automobilių vairuotojai, privalo praleisti specialiąsias transporto priemones (policiją, greitąją, ugniagesius ir kitas), važiuojančius su įjungtais mėlynais/raudonais švyturėliais ir specialiais garso signalais;
  • važiuodami per sankryžas, dviračių vairuotojai turi jas kirsti ta pačia tvarka, kaip ir lengvųjų automobilių vairuotojai (stebėti šviesoforo signalus, pirmumo ženklus, laikytis dešinės pusės taisyklės). Reikia nepamiršti, kad dviratis kelyje yra sunkiau pastebimas ir važiuoja lėčiau, nei automobilis, todėl reikia imtis visų papildomų atsargumo priemonių;
  • Dviračiu draudžiama važiuoti apsvaigus nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų;
  • Sukdami privalote rodyti signalus rankomis. Posūkio į kairę signalą atitinka į šoną ištiesta kairė arba į šoną ištiesta ir per alkūnę statmenai į viršų sulenkta dešinė ranka. Posūkio į dešinę signalą atitinka į šoną ištiesta dešinė arba į šoną ištiesta ir per alkūnę statmenai į viršų sulenkta kairė ranka.

Sukdami kelyje, privalote rodyti posūkių signalus ranka. Paveikslėlyje parodyta, kaip ranka rodyti kairįjį posūkį

Ar galima dviračiu važiuoti pėsčiųjų perėja?

Dažnai matomas vaizdas: vos užsidegus žaliam šviesoforo signalui, dviratininkai kartu su pėsčiaisiais visu greičiu lekia per pėsčiųjų perėją. Toks elgesys draudžiamas, tai aiškiai nurodyta kelių eismo taisyklėse. Jei norite kirsti gatvę, turite nulipti nuo dviračio ir persivesti jį per pėsčiųjų perėją.

Žinoma, tai negalioja specialioms dviračiams juostoms, kertančioms važiuojamąją kelio dalį. Jos paprastai nudažomos žalia spalva. Jei nėra specialiai dviračiams skirtų šviesoforų, važiuoti tokia juosta galima tik praleidus kertamuoju keliu važiuojančias transporto priemones.

Kaip vežti dviratį automobiliu?

Puiku, jei jūsų dviratis telpa automobilio bagažinėje ar kėbule. Kitu atveju teks pasirūpinti specialiais dviračių laikikliais. Pagrindiniai jų tipai yra du: montuojami ant stogo ir ant bagažinės durelių.

Abiems atvejais labai svarbu patikimai pritvirtinti dviračius, kad jie nenukristų kelionės metu. Taip pat dviračių laikiklis neturi uždengti valstybinio automobilio numerio. Jei taip yra, „Regitroje“ reikia išsiimti specialią lentelę dviračių transportavimui (atrodo kaip įprastas valstybinis numeris su viduryje esančiu dviračio simboliu) ir pritvirtinti ją prie dviračių laikiklio.

Daugiau informacijos apie papildomus numerius rasite paspaudę čia.

Jei gale pritaisyti dviračiai uždengia valstybinį numerį, reikia įsigyti tokią papildomą lentelę

Ar elektriniams dviračiams ir kitoms dviratėms priemonėms reikalingas vairuotojo pažymėjimas?

Jei elektrinio dviračio ar kitos dviratės transporto priemonės greitis yra iki 25 kilometrų per valandą, o variklio galia neviršija 1 kW, jis priskiriamas dviračiams ir jokių papildomų dokumentų jam nereikia. Juo galima važiuoti tiek dviračių takais, tiek šaligatviais, tiek automobilių keliais. Tiesa, dviratininkams iki 18 metų būtina dėvėti šalmą.

Jei elektrinis dviratis, mopedas, paspirtukas arba vadinamasis čioperis išvysto didesnį nei 25 km/val. (iki 45 km/val.) greitį, jam jau reikalingas AM arba bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimas, valstybinis numeris ir registracija, techninė apžiūra bei civilinis draudimas. Daugiau informacijos rasite šioje atmintinėje:

Pavojingiausios situacijos dviratininkams

  • Smūgis į pravertas automobilio dureles. Vienas dažniausių eismo įvykių, į kuriuos pakliūva dviratininkai – kai jie nepastebi sustojusio ir atsitrenkia į staiga atidarytas dureles. Čia turėtų būti atsargūs tiek automobilių, tiek dviračių vairuotojai – vieni atsidaryti dureles tik apsižvalgę, antri – nuolat stebėti, kas vyksta priešais dviratį ir pasilikti laiko staigiai sustoti.
  • Važiavimas dviračiu prieš eismą. Važiuodami automobilių keliu, dviratininkai privalo judėti ta pačia kryptimi, kaip ir automobiliai. Deja, kartais dviratininkai važiuoja prieš eismą ir taip sukelia pavojų ne tik sau, bet ir automobilių vairuotojams. Juk taip juos pastebėti sudėtinga, o susidūrus greitis būna labai didelis.
  • Kliūties lenkimas. Jei važiuojant dviračiu, priešakyje staigiai išniro kliūtis, jokiu būdu staigiai neapvažiuokite jos iš kairės. Taip jus gali nutrenkti automobilis. Tai darykite tik apsižvalgę ir įsitikinę, kad jus praleidžia. Automobilių vairuotojams taip pat reikia atsargiai apvažiuoti dviratininkus, maždaug 1,5 metro atstumu nuo jų. Taip pat labai atsargiai elgtis, jei reikia sukti į dešinę, o šone važiuoja dviratininkas – geriau jį praleisti, kad nesudarytų avarinė situacija.
  • Važiavimas per perėją. Pagal kelių eismo taisykles važiuoti per pėsčiųjų perėją – draudžiama. Turime nulipti nuo dviračio ir persivesti jį per perėją. Deja, daug kas šio draudimo nepaiso ir važiuoja per pėsčiųjų perėją visu greičiu. Taip automobilių vairuotojams labai sunku pastebėti dviratininką ir laiku sureaguoti kilus pavojui atsitrenkti.
  • Sustojimas nematomoje zonoje. Dviratininkai dažnai sustoja prie perėjos šalia automobilių ir taip jų vairuotojams yra sunkiai matomi ir tampa avarinių situacijų aukomis. Čia turi būti atsargūs tiek automobilių vairuotojai, tiek dviratininkai.

Dėmesio! Visi šie aprašyti reikalavimai taip pat privalomi motorinių dviračių, taip pat elektrinių paspirtukų vairuotojams.


Kelio ženklai:

411. Dviračių takas (Leidžiama važiuoti tik dviračiais):

Dviračių takas413. Pėsčiųjų ir dviračių takas (Leidžiama eiti pėstiesiems ir važiuoti dviračiais):

Pėsčiųjų ir dviračių takas413 Pėsčiųjų ir dviračių takas (Leidžiama eiti pėstiesiems ir važiuoti dviračiais. Eismo dalyviai privalo naudotis ta tako puse, kuri jiems skirta (parodyta kelio ženkle)):

Pėsčiųjų ir dviračių takas

Kelių žymėjimas:

1.14. Dvi lygiagrečios linijos, sudarytos iš kvadratų, žymi vietą, kur dviračių takas, dviračių juosta kerta važiuojamąją dalį, arba žymi dviračių juostos dalį važiuojamojoje dalyje. Šias linijas leidžiama kirsti iš abiejų pusių.

Dvi lygiagrečios linijos, sudarytos iš kvadratų

KET VIII. Reikalavimai dviračių vairuotojams (55-66 p.)

Straipsnis „Kaip išvengti avarijų važiuojant dviračiu“


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

6 comments