2. 10. Kaip baudžiama už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų?

Važiuoti išgėrus labai nenaudinga, nes rizikuojate gauti didelę baudą, ilgam laikui prarasti teises, o kritiniu atveju gresia net baudžiamoji atsakomybė! Be to, taip rizikuojate savo, keleivių bei kitų eismo dalyvių sveikata ir gyvybe. Dar didesnė atsakomybė galioja, jei esate pradedantysis vairuotojas. Apie visa tai – šioje pamokoje:

Lengvųjų automobilių vairuotojai, turintys daugiau nei 2 metų stažą, laikomi neblaiviais, kai jų iškvėptame ore, seilėse ar kraujyje nustatoma daugiau kaip 0,4 promilių alkoholio. Kitiems vairuotojams taikomi gerokai griežtesni apribojimai:

Kam taikoma 0 promilių alkoholio riba?

  • Pradedantiesiems vairuotojams (turintiems mažesnį nei 2 metų vairavimo stažą);
  • Taksi automobilių vairuotojams;
  • Mopedų vairuotojams;
  • Motociklų vairuotojams;
  • Triračių vairuotojams;
  • Lengvųjų keturračių, paprastų ir galingųjų keturračių vairuotojams;
  • Automobilių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 t, vairuotojams;
  • Automobilių, kurie turi daugiau kaip 9 sėdimąsias vietas, vairuotojams'
  • Automobilių, kuriais vežami pavojingieji kroviniai, vairuotojams.

Važiuodami motociklu, galite būti nubausti vos už 0,1 promilių girtumą. Tas pats galioja pradedantiesiems lengvųjų automobilių vairuotojams (turintiems iki 2 metų stažą)

Kaip baudžiama už vairavimą išgėrus?

Už vairavimą išgėrus skiriama piniginė bauda su teisės vairuoti atėmimu arba net baudžiamąja atsakomybe. Taip pat teks išklausyti specialų kursą apie alkoholio žalą ir baigti papildomus vairuotojų mokymo kursus vairavimo mokykloje.

Jei teisė vairuoti atimama metams ir daugiau, reikės perlaikyti vairavimo teorijos bei praktikos egzaminus „Regitroje“.

Jei vairuotojas vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, kai jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Greitesnis „teisių“ atgavimas sutikus vairuoti automobilius su įrengtais antialkoholiniais variklio užraktais

Nuo 2020-ųjų metų sausio 1 dienos įsigaliojo SEAKį straipsnio pakeitimai, leidžiantys anksčiau atgauti dėl neblaivumo (iki 1,5 promilės) prarastą vairuotojo pažymėjimą, sutikus vairuoti transporto priemones, kuriose yra įrengti antialkoholiniai užraktai. Sutikęs su galimybe vairuoti transporto priemonę su įdiegtu antialkoholiniu variklio užraktu, vairuotojas privalės laikytis antialkoholinių variklio užraktų naudojimo tvarkos likusį nustatytą laikotarpį.

Taip tikimasi gerokai sumažinti dėl vairavimo išgėrus įvykusių eismo įvykių bei kitų nusižengimų. Be to, tai leis nusižengusiems vairuotojams neprarasti darbo, susijusio su transporto priemonių vairavimu, bei tiesiog neprarasti vairavimo įgūdžių.

Primename, kad vis daugiau įmonių montuoja antialkoholinius variklio užraktus savo transporto priemonėse. Pavyzdžiui, Vilniaus ir Kauno savivaldybėse keleivius veža maršrutiniai autobusai, kuriuose sumontuoti šie įrenginiai.
Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas Nuobauda (Eurais) Teisių atėmimas (mėn.) Automobilio konfiskavimas, adm. areštas Bylą nagr. ATPK str.
Vairavimas išgėrus ar apsvaigus nuo psichiką veikiančių medžiagų
Vairavimas esant lengvo girtumo laipsn. (nuo 0,41 iki 1,5 promilės)

289-434 ir 12-18 Teismas 126(1)
Taksi automobilių, mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių, galingųjų keturračių, transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas, arba vežančių pavojinguosius krovinius, vairavimas, vairuotojams esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (0-0,4 promilės).

144-289

Policija 126(2)
Pradedantiems vairuotojams, esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (0-0,4 promilės).

231-289

Policija 126(3)
Esant vairuotojams neblaiviems, kai nustatomas vidutinis (1,51-2,5 promilės) arba sunkus (2,51 promilės ir daugiau) neblaivumo laipsnis; - neblaivumo patikrinimo vengimas; - alkoholio vartojimas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo. 579-868 ir 24-36 arba 10-30 parų arešto ir 24-36 mėn. teisių atėmimas Teismas 126(4)
Esant vairuotojams apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų; - apsvaigimo patikrinimo vengimas; - narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo. 289-868 ir 12-36 arba 10-30 parų arešto ir 24-36 mėn. teisių atėmimas Teismas 126(5)
Perdavimas vairuoti transporto priemonę neblaiviam arba apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmeniui. 86-144

Policija 126(6)
Praktinis vairavimo mokymas, vairavimo instruktoriui esant neblaiviam, apsvaigusiam nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo vengimas, taip pat neblaivumas ar apsvaigimas nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo.) instruktoriui
144-289
ir 11-13
Policija 126(7

LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 126 straipsnis


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau