2. 14. Kelių eismo taisyklės paspirtukų vairuotojams

Atšilus orams, į gatves išrieda šimtai, gal net tūkstančiai tiek elektrininių, tiek paprastų paspirtukų. Tačiau kokių KET reikalavimų reikia laikytis jais važiuojant? Apie tai – šioje pamokoje:


Elektrinis paspirtukas yra priskiriamas motoriniam dviračiui, todėl tokio paspirtuko vairuotojas turi laikytis KET reikalavimų, kurie taikomi dviračio vairuotojams.

Ištrauka iš Saugaus eismo įstatymo:

Transporto priemonė, kuri turi ne mažiau kaip du ratus ir vidaus degimo variklį ar elektros variklį, kurių didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 1 kW, ir kurios didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/val., priskiriama motoriniam dviračiui.


Ar paspirtukui reikalinga registracija, draudimas ir techninė apžiūra?

Jei gamintojo nustatytas paspirtuko greičio apribojimas nustatytas iki 25 km/val. ir galingumas neviršija 1 kw, tokie dokumentai nereikalingi. Kitu atveju reikėtų kreiptis dėl tokios transporto priemonės registravimo.


Kur galima važiuoti elektriniu paspirtuku?

Dviračiu, motoriniu dviračiu, ar šiai kategorijai priskirtinu elektriniu paspirtuku, elektriniais riedžiais ir pan., galima važiuoti dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais, arba dviračių juostomis, kur jų nėra – tam tinkamu kelkraščiu.

Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti, kelti pavojaus.

Elektrinių paspirtukų vairuotojams draudžiama kirsti važiuojamąją dalį pėsčiųjų perėjomis.

Kai kelyje nėra dviračių tako, pėsčiųjų ir dviračių tako arba dešinėje kelio pusėje nėra dviračių juostos, kelkraščio, taip pat tais atvejais, kai jais važiuoti negalima (duobėti ir panašiai), leidžiama važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto, išskyrus Kelių eismo taisyklių 106 punkte nurodytus atvejus, taip pat kai reikia apvažiuoti kliūtį, važiuoti tiesiai, kai iš pirmosios eismo juostos leidžiama sukti tik į dešinę.

Važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu (elektriniu paspirtuku – greitis iki 25 km/val., galia ne didesnė kaip 1 kW) leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o turintiems mokyklos išduotą dvirartininko pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims.

Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi paspirtuku leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų vaikams.

Gyvenamojoje zonoje elektrinių paspirtukų vairuotojų amžius yra neribojamas, tačiau suaugusieji turi užtikrinti, kad nepilnamečiai tinkamai elgtųsi kelyje, patiems rodyti tinkamą pavyzdį.


Kada paspirtuką reikia vestis ir kaip kirsti kelią?

Keliaujant per pėsčiųjų perėją, reikia vestis paspirtuką, kaip ir dviratį. Tik tokiu atveju pėsčiųjų perėjoje paspirtuko vairuotojas turi pirmenybę ir automobilių vairuotojai šį privalo praleisti. Jei kelias kertamas specialiu žymėjimu išskirtu dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo įsitikinti, kad jiems duodamas kelias, ir kirsti gatvę jie gali važiuodami.

Jei paspirtuko vairuotojui reikia kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, tą daryti galima tik praleidus visas ja važiuojančias transporto priemones.


Kada elektrinio paspirtuko vairuotojas turi važiavimo pirmenybę?

Kai elektrinio paspirtuko vairuotojas kerta išvažiavimus iš šalia kiemo esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemų ar stovėjimo aikštelių, jam nereikia nulipti nuo savo transporto priemonės ar jos vestis.

Tais atvejais eismo dalyviai, važiuojantys į šias teritorijas ar iš jų, privalo praleisti dviratininką ar elektrinio paspirtuko vairuotoją, nes šiam kelyje – jų pirmenybė. 

Elektrinių paspirtukų vairuotojams kelyje taikoma pirmumo teisė ir tuomet, kai šie kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka. Dažnai tokiais atvejais automobilių vairuotojai nesusimąsto, kad jie turėtų stabtelėti ir praleisti paspirtukų ar dviračių vairuotojus.


​Ar reikia liemenės ir šalmo važiuojant elektriniu paspirtuku?

Važiuodamas važiuojamąja dalimi, vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. 

Važiuojant elektriniu paspirtuku nepilnamečiams (iki 18 metų) yra privalomas saugos šalmas.



KET VIII. Reikalavimai dviračių vairuotojams (55-66 p.)

Straipsnis „Kaip išvengti avarijų važiuojant dviračiu“


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:


Tęsti toliau