11. 5. Padangos

Kokiomis padangomis galima važiuoti vasarą, o kokiomis – tik žiemą? Kada ir kaip jas reikia pasikeisti? Kaip patikrinti, ar padangos dar tinkamos naudoti? Ką reiškia žymėjimai ant padangos? Kada ir kaip reikia tikrinti padangų slėgį bei kuo rizikuojate važinėdami su netinkamomis padangomis? Apie visa tai – šioje pamokoje:

Kada reikia pasikeisti padangas?

Padangos žiemą nuo lapkričio 10

Nuo lapkričio 10 iki kovo 31 dienos leidžiama važiuoti tik žieminėmis, universaliomis arba dygliuotomis padangomis. Draudžiama važiuoti vasarinėmis padangomis.

Padangos vasarą nuo balandžio 1

Nuo iki balandžio 10 iki lapkričio 10 dienos leidžiama važiuoti tik vasarinėmis, universaliomis arba žieminėmis padangomis. Draudžiama važiuoti dygliuotomis padangomis.

Kokias žiemines padangas naudoti?

Lengvųjų automobilių padangų rašo protektoriaus gylis žiemą negali būti mažesnis nei 3 mm. Tačiau tai tik minimalūs reikalavimai, važiuoti esant tokiam susidėvėjimui jau nebe taip saugu.

Padangų protektoriaus gylį galima pamatuoti specialiu matavimo įrenginiu arba tiesiog slankmačiu, liniuote.

Atkreipkite dėmesį, kad padangų protektoriaus gylis ne visada parodo tikrąją padangų būklę. Jei jos naudojamos 5 ar net 10 metų, jų guma gali būti visiškai sukietėjusi ir praradusi reikiamas savybes. Tokiomis padangos važiuoti taip pat nebesaugu.

Kaip pažymėti automobilį su dygliuotomis padangomis?

Automobilio su dygliuotomis padangomis gale turi būti priklijuotas skiriamasis ženklas – baltas lygiakraštis trikampis su raudonu apvadu ir padangos dyglio simboliu viduryje. Trikampio kraštinės ilgis – 200–300 mm, apvado plotis – 1/10 kraštinės ilgio:

Kaip patikrinti, ar padangos yra tinkamos važiuoti?

  • Patikrinti padangų slėgį. Tai galima padaryti manometru, kuris gali būti įmontuotas pompoje (arba specialiame aparate degalinėje). Taip pat galima vizualiai įvertinti, ar padangoje slėgis ne per mažas. Reikiamas padangų slėgis paprastai nurodomas vairuotojų durelių vidinėje pusėje, ant kuro bako dangtelio arba automobilio vartotojo vadove.
  • Patikrinti padangų protektorių. Padangų protektorius (griovelių gylis) žiemą turi būti ne mažesnis nei 3 milimetrai, vasarą – 1,6 mm. Gylį galima patikrinti specialiu matuokliu, slankmačiu arba tiesiog liniuote. Taip pat – nuvykus į padangų servisą. Kai kurie automobiliai turi elektroninius padangų slėgio daviklius, todėl apie per mažą slėgį informuojama vairuotojo skydelyje.
  • Patikrinti padangų būklę vizualiai. Ar padanga nesuskeldėjusi, ar nėra gumbų, įstrigusių elementų (varžtų, vinių ar pan.).
  • Patikrinti ar padangos yra vienodos. Tos pačios automobilio ašies padangos turi būti vienodos.
  • Patikrinti, ar padangos tinkamos sezonui. Padangos turi atitikti sezoną, kuriuo automobilis yra eksploatuojamas. Žiemą privalu naudoti žiemines padangos (su snaigės simboliu ant padangos), galima naudoti dygliuotas (tuomet būtina pažymėti automobilių dygliuotų padangų ženkliuku. Žiemines padangas leidžiama naudoti ir vasarą, tačiau dygliuotų – ne. Universalias padangas leidžiama leidžiama naudoti tiek žiemą, tiek vasarą.
  • Patikrinti, ar padanga ne per sena. Dar vizualiai gerai atrodanti padanga gali būti nebetinkama naudoti, jei ji per sena. Su amžiumi padangos guma sukietėja ir ta tampa pavojinga stabdyti, daryti posūkius. Padangos amžių galite perskaityti ant pačios padangos. Tikrai nereikėtų naudoti senesnių, nei 10 metų amžiaus padangų.

Žieminės padangos žymėjimas M+S (angl. mud + snow, padanga tinkama važiuoti sniegu ir purvu) bei snaigės simbolis žymintis, jog padanga tinkama važiuoti žiemos sezonu.

Ką reiškia skaičiai ant padangos?

Pavyzdžiui, užrašas 185/70 HR15 89H ant padangos šono reiškia:

  • 185 - padangos plotis. Padangos plotis matuojamas milimetrais nuo vienos iki kitos sienelės.
  • 70 - aukščio koeficientas. Padangos aukščio koeficientas yra aukščio ir pločio santykis.
  • 15 - ratlankio skersmuo. Ratlankio aukštis coliais nuo vieno krašto iki kito.
  • HR - padangos tipas (H - pritaikytos dideliam greičiui (iki 210 km/val.), R - radialinės)
  • 89H – leidžiama apkrova (skaičius), greičio indeksas (raidė)

Kaip patikrinti, kada pagaminta automobilio padanga?

Tai parodo 4 skaitmenų skaičius ant padangos šono. Pavyzdžiui, skaičius 3415 atskleidžia, kad padanga pagaminta 2015 metų 34 savaitę.

Kuo rizikuojate važiuodami netinkamomis padangomis?

  • Transporto priemonių, kurių padangos neatitinka nustatytų techninių ar padangų naudojimo reikalavimų, vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 30 iki 40 eurų (pagal administracinių teisės pažeidimų (ATP) 415 str. 2 d.).
  • Patekę su tokiomis padangos į eismo įvykį, rizikuojate negauti draudimo išmokos. Beje, tai galioja tiek užsakius privalomąjį vairuotojų civilinės draudimą, tiek KASKO draudimą.
  • Rizikuojate savo ir aplinkinių turtu, sveikata ir gyvybe. Juk važiuodami žiemą netinkamomis padangomis slidžiame ar apsnigtame kelyje, stipriai rizikuojate prarasti automobilio valdymą, atsitrenkti į kitą automobilį ar visai nuslysti nuo kelio.

Kada reikia tikrinti slėgį padangose?

Prieš važiavimą, kai padangos šaltos. Tiksliausiai oro slėgį padangose galima pamatuoti dar nepradėjus automobiliu važiuoti, kol padangos dar šaltos. Kai su automobiliu pasivažinėjama, tai slėgis dėl padangų įšilimo truputį pakyla ir matavimo rodmenys nebebus tokie tikslūs.

Padangų slėgį tiksliausia tikrinti prieš išvažiuojant, kol padangos šaltos

Ko reikia norint pakeisti automobilio ratą?

  • Atsarginio rato
  • Keltuvo (domkrato)
  • Rakto ratams.

Norint pakeisti ratą jums reikės: atsarginio rato, keltuvo (domkrato), rakto ratams (kryžiaus). Dar pravers kaladėlė (ratui paremti), pirštinės ir pompa (jei ratas nepripūstas).

Į ką reikia atkreipti dėmesį keičiant automobilio ratą?

  • Ar tinkamai veikia pakėlėjas (domkratas).
  • Ar atsarginis ratas tinkamai pritvirtintas (visi varžtai tvirtai prisukti).
  • Ar automobilis pakeltas taip, kad nenukristų nuo pakelėjo ar nenuriedėtų.

Kam reikalingi ant ratlankio primontuoti svareliai?

Svareliai ant ratų reikalingi tam, kad ratas būtų subalansuotas ir važiavimo metu nevibruotų.

Kartais šie svareliai nukrenta, ypač tie, kurie yra priklijuojami (lietų ratlankių), tada ratas yra išbalansuotas ir važiuojant didesniu greičiu, vairo ratą pradeda sukinėti į šonus ir automobilis tampa sunkiau valdomas. Tokiu atveju, būtina iš naujo subalansuoti ratus, nes to nepadarius, ne tik blogiau valdomas automobilis, bet ir ne vienodai dyla padanga.

Svareliai reikalingi, kad ratas būtų subalansuotas ir važiavimo metu nevibruotų.


XXX. Transporto priemonių reikalavimai (223-235 p.)


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments