4. 4. Lenkimas ir apvažiavimas

Lenkimas – vienas pavojingiausių manevrų automobiliu, tačiau vairuodami jo neišvengsime. O kad nepakliūtume į pavojingą situaciją, privalome žinoti su lenkimu susijusias taisykles bei draudimus:

Kuo skiriasi lenkimas nuo apvažiavimo?

  • Lenkimas – tai automobilio apvažiavimas išvažiuojant į priešingos krypties eismo juostą. Lenkimas galimas tik keliuose su viena eismo juosta viena kryptimi.
  • Apvažiavimas – tai automobilio apvažiavimas kita, tos pačios krypties eismo juosta. Galimas keliuose, viena kryptimi turinčiuose dvi ir daugiau eismo juostų.

Lenkimas ir persirikiavimas

Viršuje pavaizduotas pralenkimas, apačioje – lenkimas (nes atliekant manevrą reikia išvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą)

Prieš pradedami lenkti turite įsitikinti, kad:

  1. Nė vienas iš paskos važiuojančių automobilių nepradėjo jūsų lenkti.
  2. Automobiliai, važiuojantys ta pačia eismo juosta (priekyje ar gale) nerodo kairiojo posūkio signalo. Tokiu atveju galima apvažiuoti priekyje esančią transporto priemonę iš dešinės arba palaukti, kol ji atlaisvins eismo juostą.
  3. Lenkimui būtina eismo juosta yra ir bus laisva, kol baigsite lenkimo manevrą.
  4. Baigdamas lenkti galėsite grįžti į savo juostą nesutrukdydamas lenkiamo automobilio.
  5. Lenkiant galėsite būti saugiu atstumu nuo lenkiamo automobilio.
  • Jei automobilis priekyje rodo kairįjį posūkį, negalite jo lenkti, o privalote palaukti, kol jis atlaisvins kelią.
  • Jei jus lenkia, draudžiama trukdyti lenkiančiam automobiliui atlikti šį manevrą.

Kur lenkti draudžiama?

  • Sankryžose, išskyrus leistiną lenkimą pagrindiniame kelyje, nepažymėtame kelio ženklais „Sankryža su šalutiniu keliu“, „Šalutinis kelias iš dešinės“, „Šalutinis kelias iš kairės“ arba „Pagrindinis kelias“;
  • Geležinkelio pervažose ir likus 100 m iki jų.
  • Ten, kur prastai matomas kelias priekyje (dėl staigaus vingio, pastatų, kalvų ir t.t.).
  • Pėsčiųjų perėjose.
  • Keliuose, kuriuose važiavimo kryptimi yra daugiau kaip viena eismo juosta (kur reikėtų išvažiuoti į priešingą eismo juostą, kertant viengubą arba dvigubą ištisinę liniją).

Nedraudžiama lenkti sankryžose, pagrindiniame kelyje, kuris nepažymėtas jokiais ženklais.

Draudžiama ta pačia kryptimi vienoje juostoje važiuojančias transporto priemones (išskyrus dviračius ir transporto priemones, sukančias į kairę ar apsisukančius) apvažiuoti iš dešinės važiuojant kelkraščiu, lėtėjimo ar greitėjimo juosta.

Nors prie šios sankryžos matome pirmumo ženklai, važiuojantiems automobiliams jie nematomi, todėl lenkti šioje situacijoje leidžiama

Dažniausios klaidos lenkiant:

  • Ar apskritai verta lenkti? Dažnai vairuotojai aplenkia automobilį ir po to važiuoja jo priekyje. Lenkti verta tik tuomet, kai lenkimas neišvengiamas.
  • Neįvertinama, ar po lenkimo vairuotojas spės grįžti į savo eismo juostą.
  • Nekreipiama dėmesio į riboto matomumo vietas, kur lenkti pavojinga.
  • Nekreipiama dėmesio į kelio ženklus ir kelių ženklinimus, juostas. Lenkiama ten, kur lenkti draudžiama ar pavojinga.
  • Lenkiant viršijamas greitis. Lenkimą reikia planuoti taip, kad viršyti greičio nereikėtų. Jei be to nesigauna, reiškia ir tokio lenkimo daryti nereikia.

Patarimai lenkiant:

  • Aiškiai numatykite vietą, kur atsidursite po lenkimo. Jei tos vietos numatyti negalite arba ji yra už kalno, posūkio ar kt., lenkimo net nepradėkite.
  • Aiškiai įvertinkite iš priekio atvažiuojančius automobilius. Jei nespėsite jiems atvažiavus grįžti į savo eismo juostą, nepradėkite lenkimo.
  • Laiku nutraukite netinkamą lenkimą. Jei neteisingai apskaičiavote lenkimą, geriau ne didinkite greitį (kas gali dar labiau padidinti galimos avarijos pasekmes), o pristabdykite ir grįžkite į savo eismo juostą, nepabaigę lenkimo.

Kas draudžiama lenkiamam automobiliui?

  • trukdyti aplenkti didinant važiavimo greitį arba kitais veiksmais.

Ar galima baigti lenkimą per ištisinę liniją, jei pradėjai per punktyrą?

Pasak policijos atstovų, pamatęs, kad artėja prie ištisinės linijos, vairuotojas turi stabdyti ir nutraukęs lenkimo manevrą, grįžti į savo juostą.

Pasiteisinimas, kad grįžti nespėjote, nuo baudos tikrai neišgelbės, nes ištisinė linija neatsiranda staiga. Perėjimą į ją žymi prieš ištisinę einanti artėjimo linija. Beje, jei lenkimo metu būsite kirtęs ištisinę liniją ir susidursite su iš šalutinio kelio išvažiavusia kliūtimi, būsite kalti abu.

Išvažiavęs į pagrindinį kelią kaltas dėl to, kad nedavė kelio pagrindiniu keliu važiuojančiai transporto priemonei (ir nesvarbu, kad ji buvo priešpriešinio eismo juostoje) ir dėl to įvyko eismo įvykis. O lenkusiam bus surašytas ATP protokolas už ženklų, ženklinimo reikalavimų pažeidimą.

O kaip su lėtai judančiais traktoriais?

Ištisinę liniją kirsti draudžiama, nesvarbu, kokiu greičiu važiuoja kita transporto priemonė (KET tokių išlygų nenumato).

Tad tie, kurie mieste drąsiai važiuoja pro šoną kelią valančiam transportui ar užmiestyje lenkia iš laukų išriedėjusią žemės ūkio techniką, turėtų nepamiršti dirstelėti ir į kelio ženklinimą.

Ypač tada, kai kartu su ištisine juosta dar yra ir kelio ženklas „lenkti draudžiama“. Policijos atstovai pabrėžia, kad ištisinės linijos kirsti negalima, nors ženklo galiojimo ribose lėtaeiges transporto priemones lenkti leidžiama.

Vairuotojams reikėtų nepamiršti ir to, kad jau seniai praėjo laikai, kai traktoriai vos judėdavo. Šiandien jie išvysto tikrai nemažą greitį, tad traktorius, kombainas ar kaimo autobusas dar nereiškia, kad priemonė yra lėtaeigė (važiuojanti iki 30 km per valandą greičiu).

Tad, pasivijus tokį kolegą, belieka tikėtis, kad jis atsimins, jog KET numato prievolę kur kas lėčiau už leidžiamą greitį važiuojančiam vairuotojui praleisti paskui jį greičiau važiuojančias transporto priemones, pasitraukus kuo labiau į dešinę.

Pagal Kelių Eismo Taisykles, lenkti transporto priemonę kertant ištisinę liniją draudžiama. Net jei ji stovi arba važiuoja mažesniu nei 30 km/val. greičiu.





Kelio ženklai:

325. Lenkti draudžiama (Draudžiama lenkti transporto priemones, išskyrus pavienes (pavienius transporto priemonių junginius), važiuojančias mažesniu kaip 30 km/h greičiu)

327. Krovininiais automobiliais lenkti draudžiama (Krovininiais automobiliais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3,5 t, draudžiama lenkti transporto priemones, išskyrus pavienes (pavienius transporto priemonių junginius), važiuojančias mažesniu kaip 30 km/h greičiu. Kelio ženklo reikalavimai taikomi traktoriams ir savaeigėms mašinoms)

Krovininiais automobiliais lenkti draudžiama

326. Lenkimo draudimo pabaiga


557. Iškili saugumo salelė (Kelyje įrengta iškili saugumo salelė)


Klio ženklinimas:

1.17. Rodyklės su lenktu kotu įspėja, kad artėjama prie važiuojamosios dalies susiaurėjimo arba 1.1 ar 1.3, 1.10 ištisinės ženklinimo linijos, kuri atskiria priešingų krypčių transporto srautus.



KET XVI. Lenkimas ir eismas juostose (136-140 p.)


Turite klausimų? Prisijunkite ir rašykite komentaruose:

Tęsti toliau  
Komentarai

0 comments